Sunday, February 28, 2010

Jom Kongsi Info

Assalamualaikum,

Kepada semua sahabat-sahabat yang dikasihi.. memandangkan keputusan SPM bakal diumumkan tidak lama lagi.. sudah pastinya semua dalam musim 'demam' kerisauan.. ada yang risau dgn keputusan yang bakal menjelma.. ada pula yang risau dgn permohonan mendapatkan biasiswa mahupun kemasukan ke IPTA/IPTS..

Jurusan dan Bidang

Walau apapun yang berlaku, keputusan SPM tetap akan diumumkan.. dan, insya-ALLAH, kita semua akan menjejakkkan kaki ke alam Universiti.. oleh itu, ana sarankan kepada semua sahabat-sahabat agar kita semua berkongsi maklumat tentang bidang-bidang yang kita minati.. ini secara tidak langsung memberikan kita input-input tentang sesuatu bidang, justeru membolehkan kita membuat pilihan yang tepat..

Temuduga dan interview

Dalam sesi temuduga juga insya-ALLAH akan disoal sedikit sebanyak tentang pengetahuan kita terhadap bidang yang menjadi pilihan kita (ia bertujuan untuk menilai tahap minat kita terhadap bidang tersebut) .. berdasarkan pengalaman saya, para interviewer akan dapat mengenalpasti mereka yang betul-betul tahu tentangnya atau tidak.. so, it's no use to tell lies and pretending there.. Jadi, marilah kita kongsi maklumat mengenai 'Apakah bidang ini?' serta info terkini mengenai bidang tersebut i.e. teknologi / penyakit terkini dalam perubatan, masa depan bioteknologi di Malaysia dsb.. [sekadar cadangan]

Semoga apa yang kita luangkan di sini sedikit sebanyak bermanfaat kepada kita semua, insya-ALLAH..

Selamat Berkongsi Maklumat..

p/s : Di sini ada satu link yang ingin dikongsikan oleh seorang sahabat kita berkenaan tajaan untuk belajar di Jepun.. boleh lah explore dan print borang jika berminat.. [Link]

Barakallahu fii kum..

Assalamualaikum..
Read more »

Tuesday, February 23, 2010

Lagi Education Fair

Assalamualaikum

Sesiapa yang berminat untuk melanjutkan pelajaran ke luar negara bolehlah menghadiri FACON Education Fair...(yg nk masok local university pon bole join gak)
klik pada imej untuk mendapat maklumat lebih lanjut
Read more »

Kenangan yang amat bererti

video

Assalamualaikum,

Cuma nak berkongsi sebuah video yang dibuat oleh senior kita.. Sekadar melepaskan kerinduan terhadap Kolej Islam tercinta..

Semoga ALLAH memudahkan urusan kita untuik terus istiqamah..

"Tarbiah - Alhamdulillah, ALLAH menjadikan kita dapat lebih memahami dan menghayati
Islam..

Biah Solehah - Satu suasana yang dirasakan cukup sukar ditemui di tempat lain..

Teachers - Guru-guru yang begitu iklas dan komited dalam usaha memastikan anak muridnya
berjaya dunia dan akhirat.. bukan sekadar pelajaran..

Friends - Sahabat-sahabat yang begitu mengambil berat hal sahabat2 nya.. hmm, sukar nak
diungkap dalam perkataan.. tapi yang pastinya, aku bersyukur kpd ALLAH
dikurniakan shbt2 seperti ini..

Ukhuwwah - Sukar untuk dicari ukhuwwah sehebat ini.. "

Semoga kita sentiasa dalam ukhuwwah Islamiah ini.. amiin..
Read more »

Monday, February 22, 2010

Permohonan ke Timur Tengah

Assalamualaikum,

Di sini ada lagi satu link utk sesiapa yg berminat utk melanjutkan pelajaran ke Timur Tengah..
Program ni under Kementerian Pengajian Tinggi.. Boleh lah ramai-ramai pelajar kisas yg berminat isi borang ni.. tp disebabkan prosedur yang panjang, harap dapat ambil perhatian dgn segera..

Link

Harap maklum..

Wallahu'alam..
Barakallah fii kum..
Read more »

Sunday, February 21, 2010

SOALAN

untuk SKIM PINJAMAN YURAN PENGAJIAN DI LUAR NEGARA JPA,

bukankah ia untuk degree@ijazah pertama?

adakah kita boleh memohon?

sebab baru sahaja baca syarat2 permohonan

Read more »

Wednesday, February 17, 2010

Reunion Pre-SPM's Result


Assalamualaikum,

Terdapat satu cadangan untuk berkumpul sehari lebih awal di KISAS sebelum tarikh keluar keputusan SPM 2009..




Tujuan berkumpul adalah untuk :

  • Mengeratkan silaturrahim kembali
  • Mengadakan majlis ibadah utk bertawakkal kepada ALLAH secara berjemaah sbg ikhtiar yg terakhir
Beberapa aktiviti telah dicadangkan namun masih boleh diubahsuai mengikut keperluan dan kemudahan semua pihak.. Antaranya ialah solat hajat, bacaan Yaasin, qiamullail dan sebagainya..

Apa yg penting sekarang adalah kami inginkan perstujuan serta respon antum semua bagi memudahkan urusan..

Oleh itu, tolong hantar maklum balas melalui poll di bawah blog ini.. kpd yang memiliki facebook juga harap sentiasa updated dgn event yang bakal di buat tidak lama lagi..
so, harap alert dgn facebook anda.. untuk pengetahuan, group Gen 54 sedang pembinaan di facebook.. Untuk join, boleh search '[GEN 54 KOLEJ ISLAM]' atau cari dalam facebook Hayyan..

(cuma nak survey ramai tak yg setuju utk hadir.. kalau ramai, insya-ALLAH berjalan reunion tu.. sebarang cadangan aktiviti dsb boleh terus hntr kpd group Gen 54 dlm Facebook atau comment dlm post ini..)

Tarikh tutup survey ialah Ahad, 21 Feb 2010 iaitu sblm Jam 2359.. tp x bermakna yg x confirmkan kehadiran x boleh hadir..

Link group Gen 54 facebook : link

Maklumat lanjut akan diberitahu kemudian..

Harap mendapat kerjasama..
Barakallah fii kum..

Assalamualaikum..
Read more »

Sunday, February 7, 2010

Jom Masuk U

Assalamualaikum,

Cuma nak mempromote..
Bolehlah ajak sahabat-sahabat kita pergi bersama-sama ke karnival pengajian tinggi tu..
Insya-ALLAH ada maklumat tambahan + terkini tentang IPTA / IPTS..

Untuk gambar serta maklumat yang lebih jelas, klik :
MOHE (klik link 'Lokasi Pameran' pd kotak 'Karnival Pengajian Tinggi Negara' di sebelah kiri)

May Allah's bless is with us.. amiin..


Al-Faqir ila Allah,
'Ismat Hazim bin Zainal
Read more »

Saturday, February 6, 2010

Skim Pinjaman Ijazah Pertama Luar Negara


Assalamualaikum,

Kpd sahabat-sahabat yang dikasihi, ana telah menerima satu sms drpd budak kisas jgak.. He hope to share this information with all of you.. Skim Pinjaman Ijazah Pertama Luar Negara telah dibuka untuk permohonan.. tp even pinjaman pun, isi je la sbb kita tak tahu takdir yg telah ditetapkn Allah ke atas kita.. kita cuma mampu berusaha, so bila ada peluang, rebutlah..

Permohonan akan berakhir pada 28 Februari ini.. so, hurry up..

Untuk mengisi borang secara online, tekan link berikut : JPA

  1. Pada kotak 'Permohonan Atas Talian', tekan link 'Permohonan Skim Pinjaman Yuran Pengajian Ijazah Pertama Luar Negara'..
  2. Then daftar dulu dkt link 'klik di sini' (bullet no 2)..
  3. Apa yg penting ialah : ikut je arahan dalam kotak 'Info Log Masuk' kt sebelah kanan 2..

Just sharing.. Thanks for those who had sent me the alert.. Syukran lak..
Sharing is caring, Caring is loving.. May Allah bless our ukhuwwah.. amiin..

Assalamualaikum..

p/s : If there is any other information, don't hesitate to send as much (and as long) post you would like.. We as your friend would have the higest appreciate to your effort in sharing with us the information..
Read more »

Friday, February 5, 2010

Scholarship Website

Assalamualaikum...

Sedang2 explore internet mencari scholarship, terjumpe website ni. Maybe good for us.

Malaysia Scholarship Centre

Hopefully kita semua dapat kecapi impian dan cita2 kita.... Insya-ALLAH.
Read more »

High Performance School

Assalamualaikum,

Maybe apa yang nak dihebahkan dah pun dihebahkan.
Maybe benda ni tak related dengan scholarship atau apa yang kita tengah busy sekarang.
Harapnye dapatlah pay attention. Sekejap je pun.
Tak tahulah kalau ade yang di-informkan ttg sekolah berprestasi tinggi yang digembar-gemburkan tahun lepas. Kerajaan dah pun keluarkan senarai top 20 high performance school. Jangan terkejut kalau baca senarai top 20 ni. Kalau nak maklumat lanjut layarilah website ni

Education Talk - First 20 High Performance Schools (SBP)

Kat sini aku ringkaskanlah.


1. Sekolah Tun Fatimah (STF), Johor Bahru

2. Sekolah Datuk Abdul Razak (SDAR), Seremban

3. Kolej Melayu Kuala Kangsar (KMKK), Perak

4. Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya

5. Sekolah Menengah Sultan Abdul Halim, Kedah

6. Kolej Tunku Kurshiah (TKC), Seremban

7. Kolej Islam Sultan Alam Shah, Klang

8. Sekolah Menengah Sains Tuanku Syed Putra, Perlis

9. Sekolah Sultan Alam Shah, Putrajaya

10. Sekolah Menengah Sains Muzaffar Syah , Melaka


Harapnye, terima dengan reda....

Salam.
Read more »

Tuesday, February 2, 2010

UPU and Scholarship

Assalamualaikum,

Attention to all SPM 2009 students, pemohonan UPU Fasa 2 telah pun dibuka.. Bagi mereka yang belum mendaftar utk pemohonan UPU Fasa 1 juga boleh memohon utk Fasa 2 ini..




Klik sini untuk meneruskan permohonan : UPU

Senarai link scholarship:

JPA
Tips utk interview
MARA (hanya diiklankan dalam akhbar-akhbar tempatan biasanya sebulan sebelum keputusan SPM diumumkan)
BLOG SCHOLAR

Jadi, boleh la mengaktifkan diri search internet.. dan jgn lupa share maklumat dgn semua org, jgn lupa kawan plak..

Assalamualaikum..

Al-Faqir ila Allah,
'Ismat Hazim bin Zainal
Read more »

Maher Zain..


Just nk introduce artis yg jrg kte dgr..Maher Zain.. lagu2 beliau mmg best...lagu2 berstail barat..tp sarat dgn mesej2 keagamaan...xbohong pnye..satu drpd lagu beliau btajuk Open Your Eyes..
klik utk download:
http://www.4shared.com/file/160219959/32b0d8b/Maher_Zain_-_Open_Your_Eyes.html?s=1

klik utk download full album:

Open Your Eyes
Album : Thank You Allah
Munsyid : Maher Zain
http://liriknasyid.com

Open Your Eyes
Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded infront of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony

Let's start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you're feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?

Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

When a baby's born
So helpless and weak
And you're watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..

We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we'll see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..

Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Robb we raise our hands
Forever we thank You..
الحمد الله
Alhamdulillah..

By:Al Faqir Ila Rabbihi
Nowfaz92
Read more »

Ajukan Soalan Kepada Admin

 
Cheap Web Hosting | Top Web Host | Great HTML Templates from easytemplates.com.